ketose
3273
0

Keto dietten er en av de mest populære diettene i dag, og har vist seg å være en effektiv metode for å redusere vekten. Dette er tegnene på at kroppen er i ketose!

Keto dietten er en høy-fett/lav-karbo diett som i hovedsak fører til økt ketonnivå i blodbanen. Når kroppen ikke får tilført tilstrekkelig med karbohydrater, vil etter hvert energilagrene i form av glukose (karbohydrater) ta slutt, og isteden vil det lagrede fettet bli brutt ned til glyserol og fettsyrer. Glyserolet blir omdannet til glukose slik at kroppen kan opprettholde stabilt blodsukker, mens fettsyrene forbrennes og dannes delvis om til ketonlegemer. Ketoner vil nå finnes fritt i blodbanen, og det er denne tilstanden vi kaller ketose.

Disse ketolegemene fungerer som en nyttig energikilde for cellene i kroppen, og kan også føre med seg en rekke helsefordeler.  Keto diettene er gjerne forbundet med redusert insulinnivå, sunnere kolesterol, lavere blodtrykk, jevnere blodsukker, økt fokus, høyere fettforbrenning, m.m.. Utfordringen kan være å forstå når man selv har kommet i ketose tilstand. Denne tilstanden kan være utfordrende å oppnå, og enkelte vil ha nytte av å bruke et kosttilskudd som hjelper kroppen til å raskere oppnå ketose. Mer om dette kan du lese her.

Her er derfor 10 vanlige tegn på at kroppen er i ketose, både positive og negative:

 

1.Dårlig ånde

En vanlig bieffekt mange opplever er at ånden får en karakterisk og søtlig lukt. Dette skyldes det økte nivået av ketoner og innhold av aceton, et keton som finnes i både urin og  i pusten. Til tross for at dårlig ånde er ubehagelig i sosiale settinger, betyr det i det minste at du har oppnåd ketose. Mange som er i ketose bruker å pusse tennene flere ganger daglig, eller tygge tyggegummi for å motvirke den vonde lukten.

 

2.Vekttap

Keto dietten fremmer gjerne vekttap, både på kort og lang sikt. Mange opplever gjerne et betydelig vekttap den første uken, men dette skyldes som regel at karbohydratlagrene tømmes, og karbohydrater binder store mengder vann. Vekttapet kommer derfor ikke av at man har slanket bort store mengder fett, men som følge av væsketap.

Etter det første betydelige vekttapet som hovedsakelig skyldes væske, skal vekten fortsette å gå nedover så lenge du spiser i kaloriunderskudd.

ketose
Vekttap over tid er et sikkert tegn på at kroppen er i ketose.

3.Økt antall ketoner i blodbanen

Et resultat av keto dietten er et økt antall ketoner i blodbanen, og et mer stabilt blodsukker. Jo lengre ut i keto dietten du kommer, desto mer vil kroppen benytte seg av fett og ketoner i større grad. Den mest pålitelige måten å måle graden av ketose på, er å måle nivået av ketoner i blodet ved å bruke et spesial måleverktøy som målet ketonnivået ved å regne ut mengden betahydroxhybutyrate (BHB) i blodet. I følge eksperter er ketose oppnåd når verdiene ligger på 0,5-3,0 mol/L.

4.Økt antall ketoner i pusten og urinen

En annen måte å måle ketonnivået på er å analysere pusten. Denne testen gjøres ved at man måler aceton mengden, en av de tre hovedkomponentene i ketose. Dette vil gi deg en pekepinn på kroppen ketosenivå, og har vist seg å være ganske pålitelig. Et tredje alternativ er å måle ketoner i urinen. Dette kan enkelt gjøres ved å bruke en indikator strips. Minuset er at disse ikke alltid er like pålitelige.

 

5.Nedsatt matlyst

Mange rapporterer om nedsatt matlyst når de har oppnåd fullstendig ketose. Nøyaktig hvorfor dette skjer, gjenstår å finne ut av, men det mistenkes at man føler mindre sult som følge at økt av proteiner og frukt, samtidig som det skjer en endring av kroppens hormoner.

 

6.Problemer med fordøyelsen

Keto dietten vil for de fleste innebære store forandringer i kostholdet, og en følge av dette kan være utfordringer med fordøyelsen. Noen vil oppleve forstoppelse, andre får løs mage. Noen av disse problemene bør gi seg når kroppen har vendt seg til den nye maten, men det kan være lurt å være klar over at du kan oppleve vansker med fordøyelsen.

Et godt tips er å innta mye kalorifattig grønnsaker. Disse har så lite karbohydrater at de ikke vil være i konflikt med ketosen, samtidig inneholder de rikelig med fiber som er bra for fordøyelsen.

ketose
Sørg for å spise rikelig med kalorifattige grønnsaker som er rik på fiber.

7.Søvnproblemer

Dårlig søvn og vanskeligheter med å sove kan være et tegn på at kroppen er i ketose. Heldigvis vil dette som regel avta etter noen få uker i det kroppen har vendt seg til den nye tilstanden.

 

8.Midlertidig utmattelse

Den tidlige fasen i en ketose diett kan for mange oppleves utfordrende. En av de vanligste bivirkningene er redusert energinivå og kortere tid før utmattelse inntreffer. Nettopp dette fører til at mange gir opp dietten før de faktisk oppnår full ketose og kan høste fruktene av de positive helsefordelene den kan føre med seg.

Når kroppen blir tvunget til å endre kostholdet den er vant til, vil det av naturlige årsaker ta en stund før den tilpasser seg en helt ny type mat. Det kan ta så mye som 7-30 dager før du er i full ketose. For å redusere trøttheten og å holde konsentrasjonen oppe, kan det lønne seg å innta drikke med tilsatt elektrolytter. Elektrolytter tapes som regel raskt på grunn av det økte vanntapet som følger med reduksjon av karbohydrater og prosessert mat. Når du tilsetter elektrolytter, ta sikte på å få i deg 2000-4000mg salt, 1000mg kalium og 300mg magnesium daglig.

9.Midlertidig reduksjon i prestasjoner

Dette henger sammen med punktet over. Når inntaket av karbohydrater reduseres til et minimum, vil man gjerne oppleve slapphet og utmattelse, som igjen fører til en reduksjon i prestasjonsnivå. Dette skyldes hovedsakelig reduksjonen av glykogen i musklene, hovedkilden til energi for alle former for aktivitet med høy intensitet.

Etter noen uker vil gjerne prestasjonsnivået øke til nærmere normalen, og i enkelte idretter som ultraløp eller svært langvarige konkurranser, kan faktisk keto dietten være en fordel. Keto dietten øker også kroppens evne til å forbrenne fett, det største energilageret vi har.

En studie fra 2015 fant at utøvere som hadde byttet til keto diett, forbrant 230% mer fett under trening sammenlignet med utøvere som ikke fulgte denne dietten. Selv om det er lite sannsynlig at keto dietten kan heve prestasjonen til eliteutøvere, bør det være fullt mulig å kombinere dietten med idrett på et relativt høyt nivå.

ketose
I idretter med lang konkurransetid, som blant annet ultraløp, kan keto dietten ha store fordeler ettersom kroppen lærer seg å forbrenne fett mer effektivt.

10.Økt fokus og mer energi

Mange som følger keto dietten rapporterer om økt fokus og mer energi. Dette skjer etter en periode med flere bivirkninger i det kroppen tilvenner seg ketosen. Når full ketose tilstand er oppnådd, vil ketonene fungere som en svært effektiv næringskilde til hjernen og kan faktisk være med på å motvirke hukommelsestap, samt bidra til god hjernehelse.

Å kutte ut karbohydrater kan også være med på å stabilisere blodsukkeret, noen som igjen øker fokuset og konsentrasjonen.

 

Raspberry Ketone Pure

 

Et tips som kan bidra til å gjøre ketose tilstanden enklere å oppnå er å benytte et kosttilskudd som Raspberry Ketone, som kan bidra til å øke forbrenningen og å forenkle omgjøringen av fettceller til energi.

  • Ideell for de som vil kontrollere vekten
  • Søker å jobbe med fettnivået
  • Inneholder kun 100 % ketoner fra bringebær
  • Ekstrahert med en metode som er godkjent av EU
  • Egnet for veganere og vegetarianere

Kr 199,-          –        Bestill her

 

Konklusjon 

Det er en rekke faktorer som kan hjelpe deg å identifisere om du er i ketose eller ikke. Dersom du følger retningslinjene for en keto diett og klarer å holde ut gjennom de første ukene når bivirkningene melder seg, vil du sannsynligvis oppnå full ketose. Ønsker du å finne ut om du er i ketose med 100% sikkerhet, kan dette gjøres ved å måle ketonnivået i blodet, pusten eller urinen på ukentlig basis. Hvis du går ned i vekt, trives med hverdagen og keto dietten og samtidig føler deg friskere, er det sannsynligvis ikke nødvendig, og alt tyder på at du har gjort noe riktig.

 

Kilde
Mawer, Rudy. (2018). 10 Signs and Symptoms That You’re in Ketosis. Healthline.com

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer