mat mot stress
556
0

Proteiner er viktig for muskelvekst, karbohydrater viktig for raskt påfyll av energi, fett er avgjørende for normal hjernefunksjon, og likeså finnes det matvarer som bidrar til å redusere stress.

Du kan faktisk spise deg til et lavere stessnivå og mindre angst! Her er ti matvarer som kan bidra til at du kan senke skuldrene når hverdagen koker som mest.

 

Asparges

Depresjon har vært koblet til lave nivåer at folsyre, og er det EN grønnsak som virkelig er rik på dette, så er det asparges! En liten bunt asparges inneholder to tredjedeler av dagsbehovet, og asparges kan brukes i nesten alle retter. Prøv det i middagen, stekt, kokt eller dampet. Putt det i en frisk salat, legg det på grillen eller spis det sammen med en sunn og god dressing.

 

Avokado

Vitamin B er viktig for nervefunksjon og hjernen, og angst har vært linket til lave nivåer av vitamin B. Avokado inneholder rikelig med vitamin B, og i tillegg huser den mye kalium som bidrar til å redusere blodtrykket. Hvis du synes poteten er anvendelig, så bør du se på avokadoen. Ingen annen frukt kan brukes mer variert enn avokado!

 

Blåbær

Blåbær er ekstremt rik på antioksidanter og vitamin C og er et godt ”våpen” mot stress. Når vi er stresset, trenger kroppen vitamin C og antioksidanter for å reparere og beskytte cellene i kroppen. Blåbær smaker for det første himmelsk, men i tillegg er det altså rene vaktmesterne for kroppen! Prøv det i frokostblandingen, most på en brødskive, i en salat eller blandet i en kopp med yoghurt.

blåbær
Blåbær er proppfulle av antioksidanter og smaker nydelig i alt fra salater, desserter og ikke minst naturlig!

Melk

Et glass varm melk før leggetid er et godt virkemiddel for å sove og å bekjempe rastløshet. Melk inneholder nemlig mye antioksidanter, vitamin B2 og B12. I tillegg har melk et høyt innhold av proteiner og kalsium. Proteinet lactium har en beroligende effekt ved at det senker blodtrykket, mens kaliumet kan hjelpe til med å redusere muskelspenninger og spasmer.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

Mandler

En neve mandler kan også bidra til å redusere stress. Mandler er rike på vitamin B2 og vitamin E, som begge er bidrar til at immunforsvaret forsterkes og motvirker sykdom. Mandler har en mild smak og kan brukes i alt bra middagsretter, salater, i bakst og desserter, og ikke minst nytes rå!

 

Appelsiner

Appelsin er superfrukten for vitamin C, samt den bidrar til å senke blodtrykket og stresshormonet kortisol. Appelsin nytes kanskje best rå, men er også fin å bruke i ulike matretter, friske salater eller på iskrem! Et glass appelsinjuice er også en fin måte å få i seg vitamin C på.

appelsin
Appelsin både smaker og og ser godt ut!

 

Laks

At fisk er bra for oss, er ingen nyhet. Laks er rik på den sunne fettsyren omega-3, som bidrar til å holde stresshormonet kortisol og adrenalin på et lavt nivå. Sørg for å inkludere fisk i kostholdet, gjerne minst tre middager i uken og også som en del av pålegget til frokost, lunsj, kveldsmat etc..

Prøv oppskriften på Supersalat med laks og avokado!

 

Spinat

Selv om spinat kanskje ikke smaker like godt som appelsin eller blåbær, så er det en fantastisk god kilde til magnesium. Magnesium bidrar til å regulere kortisolnivået og følelsen av velvære. En håndfull spinat gir deg hele 40% av dagsbehovet for magnesium! Hiv en neve spinat i middagsretten, salaten eller en grønn smoothie.

Her finner du 5 gode oppskrifter under 400 kcal!

 

Kalkun

Kanskje er ikke kalkun det smarteste du kan spise på nyttårsaften, for kalkunen er nemlig full av aminosyren tryptofan. Tryptofan sender signaler til hjernen og ber den frigjøre det serotonin, et kjemisk stoff som gjør oss både rolig og søvnig.

 

Havregrøt

Styr unna havregrøt på nyttårsaften også, for dette er enda en god kilde for å frigjøre det beroligende hormonet serotonin. I tillegg inneholder det mye god fiber som gir en god metthetsfølelse og følelse av velbehag!

7 fristende og kalorifattige frokosttips til deg som sliter med frokost!

 

Kilder
Eat to beat stress: 10 foods that reduce anxiety.Mensfitness.com

 

 

 

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer