usunn mat
239
0

Flere undersøkelser peker på at kostholdet vårt har stor betydning på risikoen for å utvikle en rekke sykdommer. Denne undersøkelsen viser skremmende resultater.

At kostholdet vårt påvirker helsen vår er langt i fra nytt, men den siste undersøkelsen publisert i tidsskriftet Lancelet nylig, overrasker med sjokkerende resultater. Gjennom en 7 år lang studie (Global Burden of Disease Study) undersøkte forskerne hvordan kostholdet påvirket helsen til deltakere fra 195 ulike land. Funnene viser at det spises for mye av feil type matvarer, og for lite av matvarer som de faktisk trengte. Dette kan være en nøkkelfaktor til fremveksten av en rekke kroniske sykdommer. Antageligvis står feilernæring alene for hele 11 millioner dødsfall i året! Dette er dødsfall som potensielt kunne vært forhindret ved å redusere inntaket av rødt kjøtt og prosessert mat, og isteden økt inntaket av frukt og grønnsaker.

Denne studien bekrefter det man har antatt i mange år, at et dårlig kosthold er ansvarlig for flere dødsfall enn noen annen risikofaktor i verden.

Tidligere har sodium, sukker og fett blitt regnet som de største bidragsyterne til et dårlig kosthold, men nyere undersøkelser avslører at det primært er det høye inntaket av sodium kombinert med et for lavt inntak av sunne matvarer som frukt og grønnsaker, fullkorns produkter, nøtter og frø, etc., som er forklaringen på det dårlige kostholdet.

I studien ble hele 10 millioner dødsfall knyttet til hjerte- og karsykdommer, 913 000 dødsfall fra kreft og 339 000 dødsfall fra diabetes type 2.

usunn mat
Usunt kosthold står for som mye som 1 av 5 dødsfall i verden. Selv om det i dag brukes mye ressurser på å opplyse folk om viktigheten av et sunt kosthold, må det tydeligvis gjøres enda mer.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Et økt behov for kunnskap

Undersøkelsen avslørte også et voldsomt skille mellom ulike land når det kom til kostholds relaterte dødsfall.

Personer i Uzbekistan hadde for eksempel 10 ganger høyere risiko for død enn personer i Israel- et land som toppet listen over land der færrest dødsfall er relatert til dårlig kosthold- med kun 89 av 100 000 dødsfall knytte til dårlig kosthold. Frankrike, Spania og Japan fulgte bak Israel på listen, mens USA var helt nede på 43 plass.

Studien fant også en tydelig økning i antall kostholdsrelaterte dødsfall i perioden fra 1990 til 2017, med en økning fra 8 millioner til 11 millioner. Kosthold som var dominert av typiske fast food varer med høyt innhold av sodium, lite fullkornsprodukter, frukt og grønnsaker, var ansvarlig for 5 millioner av dødsfallene i 2017.

Forskerne bak studien peker på at dagens kampanjer som forsøker å kommunisere viktigheten av et sunt kosthold, er for ineffektive, og at det må gjøres et solid stykke arbeid for å henge kvaliteten på opplæringen av befolkningen.

 

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Kilde
Mnn.com

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer